Hem Om oss Medlemskap Korruption Publicerat Kontakt In English

j

Tillsammans mot korruption


Tillsammans mot korruption är en plattform för att dela de goda exemplen, öka medvetenheten och stötta aktörerna i allt det arbete som pågår. 

Samordnande och arrangörer är: AmCham Sweden, IMM och TI Sverige.

Läs mer på tillsammansmotkorruption.se

Bakslag för svensk exportindustri

Ännu ett svenskt storföretag - Bombardier Transportation - som säljer signalsystem till järnvägar, är inblandad i en muthärva. Den 10 mars häktades en av företagets chefer misstänkt för grovt mutbrott medan andra chefer har delgivits misstanke.

Det handlar om en affär i Azerbajdzjan som vanns så sent som 2013 värd 2,2 miljarder kronor. Men mycket stora pengar - miljarder kronor – har slussats via nätverk av brevlådeföretag, en del av dem i skatteparadis. En komplex struktur som verkar designad för korruption säger TI Sveriges styrelsemedlem Louise Brown, tillika antikorruptionsrevisor, som hjälpt SVT:s Uppdrag Granskning att titta på avtalen.

Detta är ännu ett bakslag för svensk exportindustri, som vi vill hoppas och tro säljer bra teknik­lösningar och gör hederliga affärer. Att Riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten behöver ökade anslag till följd av alla misstänkta brott är inte ett gott tecken. 

Agenda 2030 – de globala målen – säger att vi ska ”Väsentligt minska alla former av mutor och korruption”. Att skicka pengar genom brevlådeföretag i skatteparadis är alltså inte modellen. Svensk exportindustri borde istället använda etik som konkurrensmedel!

Ulla Andrén
Ordförande
Transparency International Sverige

Kalendarium

14 mars
Antikorruption i praktiken -
att göra affärer med integritet

ÅF-huset
Grafiska vägen 2, Göteborg

Läs mer och anmäl
(Gratis för våra medlemmar!)

Har du ett förslag på seminarium som är inom TI Sveriges strategiska prioriteringar? Hör då gärna av dig till oss på info@transparency-se.org.

Följ oss


För att få våra Nyhetsutskick: e-posta info@transparency-se.org