Hem Om oss Medlemskap Korruption Publicerat Kontakt In English

j

Tillsammans mot korruption


Tillsammans mot korruption är en plattform för att dela de goda exemplen, öka medvetenheten och stötta aktörerna i allt det arbete som pågår. 

Samordnande och arrangörer är: AmCham Sweden, IMM och TI Sverige.

Läs mer på tillsammansmotkorruption.se

Bakslag för svensk exportindustri

Ännu ett svenskt storföretag - Bombardier Transportation - som säljer signalsystem till järnvägar, är inblandad i en muthärva. Den 10 mars häktades en av företagets chefer misstänkt för grovt mutbrott medan andra chefer har delgivits misstanke.

Det handlar om en affär i Azerbajdzjan som vanns så sent som 2013 värd 2,2 miljarder kronor. Men mycket stora pengar - miljarder kronor – har slussats via nätverk av brevlådeföretag, en del av dem i skatteparadis. En komplex struktur som verkar designad för korruption säger TI Sveriges styrelsemedlem Louise Brown, tillika antikorruptionsrevisor, som hjälpt SVT:s Uppdrag Granskning att titta på avtalen.

Detta är ännu ett bakslag för svensk exportindustri, som vi vill hoppas och tro säljer bra teknik­lösningar och gör hederliga affärer. Att Riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten behöver ökade anslag till följd av alla misstänkta brott är inte ett gott tecken. 

Agenda 2030 – de globala målen – säger att vi ska ”Väsentligt minska alla former av mutor och korruption”. Att skicka pengar genom brevlådeföretag i skatteparadis är alltså inte modellen. Svensk exportindustri borde istället använda etik som konkurrensmedel!

Ulla Andrén
Ordförande
Transparency International Sverige

Kalendarium

21 november kl 18-19:30
Riksrevisionen, myndigheterna och korruptionen

Citykonferensen Ingenjörshuset,
Malmskillnadsgatan 46, Stockholm

Läs mer och anmäl dig här


---

24 november kl 9:00-11:00
Tillsammans mot korruption
- förberedelser för Almedalen 2018 -

Brunnsgatan 2, Stockholm

Inbjudan | Anmälan

---

7 december kl 16:30
Studiebesök på Statskontoret
Exklusivt för dig som är medlem i TI Sverige.

Kontakta oss

Har du ett förslag på seminarium som är inom TI Sveriges strategiska prioriteringar? Hör då gärna av dig till oss på info@transparency-se.org.

Följ oss


För att få våra Nyhetsutskick: e-posta info@transparency-se.org