Hem Om oss Medlemskap Korruption Publicerat Kontakt In English

j

Tillsammans mot korruption


Tillsammans mot korruption är en plattform för att dela de goda exemplen, öka medvetenheten och stötta aktörerna i allt det arbete som pågår. 

Samordnande och arrangörer är: AmCham Sweden, IMM och TI Sverige.

Läs mer på tillsammansmotkorruption.se

Sorgligt att se Telias mutaffärer

Efter att Uppdrag Granskning i september 2012 rapporterade om Telias uppseendeväckande affärer har utredningar gjorts i bl.a. Sverige, Holland, Schweiz och USA. Nu har det slutligen bekräftats att Telia betalat 2,6 miljarder kronor i mutor för mobillicenser i Uzbekistan och att bolaget därmed brutit mot amerikansk lag.

Telia har nu erkänt att man varit delaktiga i mutaffärer och tar sitt ansvar för detta. En uppgörelse med amerikanska myndigheter resulterade i böter motsvarande 7,7 miljarder kronor och förverkade vinster. Samtidigt har den svenska åklagaren efter fem års förundersökning beslutat åtala tre tidigare Telia-chefer inklusive förre VD:n för mutbrott. Det återstår att se om den juridiska prövningen leder till fällande dom då de misstänkta förnekar brott.

Att ett svenskt delstatligt börsbolag kunde låta sig involveras i en korruptionshärva i

denna historiska omfattning är skamligt. Affärerna har varit olagliga, oetiska och kostsamma både ekonomiskt och för företagens goda rykte.

Sedan Telia fick ny styrelse och ledning 2013 har bolaget försökt att göra upp med det förflutna och bedriver idag ett aktivt antikorruptionsarbete. Vi hoppas att man fortsätter med detta så att allmänheten och bolagets halva miljon aktieägare nu får se slutet på denna sorgliga historia.

 

Ulla Andrén
Ordförande
Transparency International Sverige

Vill du läs hela nyhetebrevet på webben? Här finns det tillgängligt.

Kalendarium

14 mars
Antikorruption i praktiken -
att göra affärer med integritet

ÅF-huset
Grafiska vägen 2, Göteborg

Läs mer och anmäl
(Gratis för våra medlemmar!)

Har du ett förslag på seminarium som är inom TI Sveriges strategiska prioriteringar? Hör då gärna av dig till oss på info@transparency-se.org.

Följ oss


För att få våra Nyhetsutskick: e-posta info@transparency-se.org